Hae tästä blogista

sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Lisää vettä (tai pikemminkin maitoa) rasvamyllyyn






















Tiede ei koskaan seiso paikallaan. Taas nimittäin pukkaa mielenkiintoista dataa maitorasvojen mahdollisista terveyshyödyistä. Uppsalan yliopiston tutkijat raportoivat American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehden artikkelissaan, että maitorasvojen runsas nauttiminen saattaa suojata ensimmäiseltä sydäninfarktilta.  Ruotsalaiset tutkijat ovat aiemmin kehittäneet näppärän menetelmän, jolla henkilön maitorasvan kulutusta voidaan mitata varsin tarkasti. Lehmän pötsikäymisessä syntyy maidolle ominaisia parittoman hiililuvun omaavia rasvahappoja, penta- ja heptadekaanihappoa. Käsillä olevassa tutkimuksessa maitorasvan kulutus oli yhteydessä pienempään infaktiriskiin.

Biomarkers of milk fat and the risk of myocardial infarction in men and women: a prospective, matched case-control study

5 kommenttia:

Jussi Riekki kirjoitti...

"Supported by grants from the National Dairy Council/Dairy Management Inc"

Nämä maitotutkimukset tuntuvat sponsoreiden osalta olevan aina hieman kyseenalaista materiaalia. Suhtautuisin tuloksiin skeptisyydellä.

Anssi Manninen kirjoitti...

Kenen luulet sponsoroineet valtaosan kasviöljytutkimuksista? Sitä paitsi kommenttisi ei ollut tieteellinen argumentti.

Anssi Manninen kirjoitti...

"..the Joint Committee of the Northern Sweden Health Care Region, the Västerbotten County Council, the Swedish Research Council, and the Swedish Council for Working Life and Social Research."

Tukemassa oli myös neljä täysin puoluteetonta tahoa.

Juho kirjoitti...

Joo, tällaisia tuloksia on saatu ruotsissa aikaisemminkin. Tsekkaa:

http://www.mdpi.com/1660-4601/6/10/2626/pdf

Anssi Manninen kirjoitti...

Luin tuon linkin paprun kun se tuli ulos.