Hae tästä blogista

lauantai 15. toukokuuta 2010

Tri Gibalan pikakuntokuuri
Tutkija Martin Gibala on viime vuosina julkaissut varsin mullistavia tutkimuksia lyhyiden, korkea intensiivisten spurttien vaikutuksista elimistön toimintoihin. Lyhyet, "kaikki ulos" -spurtit kuntopyörällä aiheuttavat hyvin samankaltaisia adaptaatio- eli mukautumis-vaikutuksia kuin pitkäkestoinen, matalaintensiivinen kestävyysharjoittelu. Erona on lähinnä se, että spurtit vievät vain muutaman minuutin viikossa! Tämä ei välttämättä ole yllättävää, kun mietitään, mihin ihmiskeho on "hiottu" evoluution aikana; lähinnä metsästämään villieläimiä ruoaksi. Ei silloin hitaasta lönkyttelystä ole mitään hyötyä. Näyttäisi siltä, että ainakin osa kestävyysharjoittelun edullista vaikutuksista voidaan saavuttaa myös lyhytkestoisilla spurteilla.

Molecular responses to high-intensity interval exercise.

4 kommenttia:

HJ kirjoitti...

Törmäsin jo 90-luvun lopulla netissä kuntolaitteeseen, joka on suunniteltu noita havaintoja silmälläpitäen. Postauksesi palautti laitteen mieleen ja nyt kun kävin katsomassa valmistajan sivuilla, "Studies"-osioon oli ilmestynyt viitteet myös tuohon Gibalan tutkimukseen muiden mielenkiintoisten viitteiden lisäksi. Laitan linkin sivuille tuohon alle. Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi laitteesta. Harmi vain että tuo kuntolaite on kuin jostain sci-fi-leffasta ja maksaakin 14000 dollaria, eikä niitä varmasti löydy Suomesta kokeiltavaksi. Lottovoittoa odotellessa.

http://www.fastexercise.com/

Anssi Manninen kirjoitti...

Ompas kallia! Mutta mihin sitä tarttee? Laitat suht paljon vastusta taviskuntopyörään ja polet n. 30 sekunnin spurtteja muutaman kerran. Se on siinä.

Anssi Manninen kirjoitti...

Samanlaisia spurtteja voi toki tehdä vaikka juoksumatolla tai lenkkipolulla.

HJ kirjoitti...

Vaan oishan se hienoa jos ois avaruuslaiva kotona! :D

Ihan pätevältä tuon laitteen idea muutenkin vaikutti, ylä- ja alakropalle omat puolet, ja molemmissa liikeradat kehon liikkuvuuden rajoihinsa asti hyödyntävät. Raskasta ja liikkuvuutta kehittävää yhtä aikaa.

Mutta tottahan se on että tuollaisiin treeneihin käy monenlaiset harjoitukset.