Hae tästä blogista

maanantai 17. toukokuuta 2010

Tattari - aliarvostettu laatuhiilari?

Olin juuri velipojan luona käymässä. Hänen vaimonsa oli laittanut lihapullia. Aloitin varsin tiukan dieetin 3 päivää sitten ja sanoin, ettei hiilarilisukkeita mulle. Pelkkiä lihapullia ja rehuja, kiitos. Lisukkeena olikin tattaria, jota en ollut ikinä edes maistanut.  Pakkohan sitä oli testata. Kuulemma suosittelevat sitä Venäjällä diabeetikoille. Yllättävän hyvää ja tuntuu pitävän hyvin nälkää. Piti ihan ruveta tarkastamaan, miten tattari eroaa perinteisistä hiilarilisukkeista (peruna, riisi jne.). MTT:n kotisivulta löytyikin mielenkiintoista tietoa mm. tattarin vaikutuksista verensokeriin.   

7 kommenttia:

Reijo Laatikainen kirjoitti...

Tattari taitaa olla aliarvostetuimmista viljoista. Katsoin mitä PubMed löytää asiasta -aika vähän jäi haaviin. Lähinnä koe-eläintöitä, joissa HDL-oli noussut aika mukavasti, ja LDL-laskenut jonkin verran. Tattarissa on myös runsaasti kersetiiniä ja rutosidia (eng. rutin), joilla voisi olettaa olevan myönteisiä vaikutuksia ihmiselle, esim. veren hyytymisen ja anti-inflammatoristen vaikutusten aikaansaamisessa.

Jospa tattarista vielä jossainpäin innostuttaisin, ja sitä tutkittaisiin ihmisillä. Tattarin maku on tottumattomalle sellainen, että se rajoittaa tehokaasti mahdollista glukoosikuormaa ..

Toinen yhtä mielenkiintoinen ja vielä (?) oudompi juttu on lupiinin siemen. Sitä käytetään esim. Australiassa. Siinä on paljon proteiinia, melko vähän hiilareita, jonkin verran omega-3 ja -6 rasvahappoja . Se kuuluu pähkinäiden sukuun, ja sitä on tutkittu jo jonkin verran, ihmisilläkin laskee esim. verenpainetta. Kts. esim. Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):766-72.

tai

http://www.lupinflour.com.au/about-lupins/composition-nutritive.aspx

Anssi Manninen kirjoitti...

Kävin läpi noita tattarin proteiinin laadukkuuteen ja terveysvaik. liittyviä eläintutkimuksia läpi muutamia vuosi sitten, kun ex-pomo pyysi kirjoittamaan MD:hen jutun. Itse pidin tattarista enemmän kuin esim. tummasta riisistä.

Anssi Manninen kirjoitti...

Siis tämä makuarvio yhden aterian pohjalta :-)

Anssi Manninen kirjoitti...

"Tattarin pähkylän sulavista hiilihydraateista lähes puolet on harvinaisia fagopyritoleja, jotka sisältävät D-chiro-inositolia. Nämä toimivat todennäköisesti insuliinin välittäjinä. D-chiro-inositolin tiedetään vaikuttavan esim. entsyymeihin, jotka säätelevät glukoosimetaboliaa solujen sisällä. Fagopyritolien on havaittu eläinkokeissa alentavan veren glukoositasoa aterian jälkeen."

Tällä voi olla merkitystä erityisesti diaabetikoille ja laihduttajille. Tattarin proteiini on ilmeisesti myös laadukkaamapaa kuin esim. riisin tai vehnän.

Anonyymi kirjoitti...

MTT?...Mielen Terveys Toimisto? :D

P. P. kirjoitti...

Tattari on kokemukseni perusteella todella hyvä vilja (tai itse asiassa tatarkasvi). Leipätiedotuksen sivuilta löytyy ulkomaisten viljojen ravintoainetaulukko http://www.leipatiedotus.fi/tietoa_leivasta/vilja_ja_viljalajit/ulkomaiset_viljat/ .

Päivi

Anonyymi kirjoitti...

Suomessakin on joissain kaupoissa myynnissä tattarinuudeleita eli Soba-nuudeleita.