Hae tästä blogista

keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Pähkinäkuuri parantaa kolesterolia
Pähkinöitä syömällä voi pienentää veren kolesterolipitoisuuksia ja siten myös sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien riskiä, Uutispalvelu Duodecim kirjoittaa.

Suurimman hyödyn saavat hoikat, epäterveellisesti syövät ja henkilöt, joiden veressä on runsaasti haitallista LDL-kolesterolia.

Yhdysvaltalais-espanjalaisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 25 pähkinätutkimuksen yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 583 miestä ja naista, joista osalla oli kolesteroliongelmia. Osallistujat eivät käyttäneet kolesterolilääkkeitä.

Osallistujat söivät päivittäin keskimäärin 67 grammaa pähkinöitä. Verrattuna verrokkeihin heidän kokonaiskolesterolipitoisuutensa pieneni keskimäärin 5 prosenttia, LDL-kolesterolipitoisuutensa 7 prosenttia ja haitallisen triglyseridirasvahapon pitoisuus 10 prosenttia. Lisäksi LDL:n ja kokonaiskolesterolin määrä suhteessa HDL-kolesteroliin pieneni, mikä kertoo kolesterolitasojen parantumisesta.

Muutoksia havaittiin myös terveillä, mutta ne olivat suuremmat kolesteroliongelmaisilla. Triglyseridi tosin väheni vain niillä, joilla sen pitoisuus oli valmiiksi suuri.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että pähkinöiden lisääminen muutenkin terveelliseen ruokavalioon voi alentaa kolesterolia ja auttaa sairauksien ehkäisemisessä. Vaikutukset ovat samat riippumatta siitä mitä pähkinöitä syö.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Verkkouutiset

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vähän off topic, mutta oletko sinäkin sitä mieltä että maapähkinät kannattaa syödä maapähkinävoina?

Anonyymi kirjoitti...

Maapähkinää on muistaakseni palkokasvi eikä pähkinä.

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Siksi toi off topic tuossa kysymyksen alussa alussa.